

ICESat-2 Applications Vegetation Tutorial with Landsat 8 Hosted by University of Michigan Samuel T. Dana Natural Resources Building Ann Arbor, Michigan May 7-8, 2014

The ICESat-2 Vegetation Tutorial with Landsat 8 opens a unique opportunity to discuss innovative ways of combining data sets from both the ICESat-2 and Landsat 8 missions. The main focus of the tutorial is to create an open-dialogue on how multi-mission data users can develop new joint vegetation products and to explore how these can be best utilized.

Goals of the ICESat-2 Vegetation Tutorial with Landsat 8:

- Communicate the goals and describe the products of both the ICESat-2 and Landsat 8 missions
- Increase collaboration opportunities with user groups by identifying the challenges and needs of the vegetation user community
- Explore potential joint-mission vegetation products and motivate joint mission efforts with Landsat 8

Expected Workshop Outcome: Identify and create support for potential joint ICESat-2 and Landsat 8 data products that would be of value to the vegetation community.

7 MAY WEDNESDAY		
8:00am	Registration and Coffee	
8:30am	Dan Brown, University of Michigan	Tutorial Welcome
	<i>{20 min}</i>	
8:50am	Tom Neumann, Deputy ICESat-2	Tutorial Objectives, ICESat-2 Mission
	Mission Project Scientist {20 min}	Overview, & ICESat-2 Data Products
9:10am	Jim Irons, Landsat Mission Project	Landsat 8 Mission Overview and
	Scientist {20 min}	Synergies with ICESat-2
9:30am	Mike Jasinski, ICESat-2 Science	Early Adopter datasets and MABEL
	Definition Team (SDT) Liaison	
	<i>{15 min}</i>	
9:45am	Vanessa Escobar, ICESat-2	Mission Applications and Strategy for
	Applications Deputy Coordinator	Tutorials
	{20 min}	
10:10am	Morni	ng Break
10:30am	Amy Neuenschwander, ICESat-2 SDT	ICESat-2 vegetation product, State of
	& University of Texas at Austin	current ICESat-2 retrieval algorithms, &
	<i>{30 min}</i>	Comparison of ICESat and ICESat-2 data
11:00am	Paul Montesano, NASA Goddard Space	The uncertainty of biomass estimates
	Flight Center (GSFC) {20 min}	from modeled ICESat-2 returns across a
		boreal forest gradient
11:20am	Thomas Loveland, Landsat Science	Landsat 8 products and applications
	Team & U.S. Geological Survey (USGS)	
	<i>{20 min}</i>	

11:40am	Q & A Session: ICESat-2 and Landsat Vegetation Products		
	(Tom Neumann, Mike Jasinski, Amy Neuenschwander,		
	Paul Montesano, & Thomas Loveland)		
12:00pm	LUNCH 12:00-1:30pm		
	Poster Session During Lunch		
1:30pm	Jim Vogelmann, Landsat Science Team	Large area land cover monitoring:	
1.70	& USGS {20 min}	Current status and new opportunities	
1:50pm	Kathleen Bergen, University of	Synergy of Lidar and optical for	
0.10	Michigan {20 min}	biodiversity and habitat mapping	
2:10pm	Leland Pierce, University of Michigan	Electromagnetic modeling for Lidar and	
2.20	$\frac{20 \text{ min}}{100000000000000000000000000000000000$	Landsat remote sensing of forests	
2:30pm	Laura Bourgeau-Chavez, Michigan	Detection of forested wetlands with	
2.50mm	Tech Research Institute {20 min}	active remote sensing	
2:50pm	Warran Cohan Landsat Science Team Using Landset to monitor forest		
3:10pm	& USDA Forest Service (20 min)	disturbance	
2.20nm	Soan Hoaley USDA Forest Service {20 min}	Integration of ICES at based forest	
5:50pm	Sean Healey, USDA Forest Service	inventory results with L andsat based	
	[20 mm]	vegetation and disturbance mans	
3.50nm	Sorin Popescy Texas A&M University	Estimating forest biophysical parameters	
0.00pm	{20 min}	using ICESat-1 & 2 Lidar datasets	
4:10pm	Tom Neumann. ICESat-2 Mission	O&A / Closing Remarks	
···· P ···	Deputy Scientist {30 min}		
4:45pm	Day 1 Adjourned		
-	Poster Session until 5:30pm		
	Social Dinner to follow Poster Session		
	Social Dinner to f	ollow Poster Session	
	Social Dinner to feedback	ollow Poster Session DAY	
8:00am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee	ollow Poster Session DAY	
8:00am 8:30am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2	DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, &	
8:00am 8:30am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator	Ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program	
8:00am 8:30am	Social Dinner to fo 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min}	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program	
8:00am 8:30am 8:50am	Social Dinner to fo 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates	
8:00am 8:30am 8:50am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min}	Dollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure	
8:00am 8:30am 8:50am 9:10am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy Structure Detection of ground and top of canopy	
8:00am 8:30am 8:50am 9:10am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min}	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy using simulated ICESat-2 Lidar data Using ICEEst 2 and Londort 8 data	
8:00am 8:30am 8:50am 9:10am 9:30am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min} Jeffrey Masek, NASA GSFC	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy using simulated ICESat-2 Lidar data Using ICESat-2 and Landsat 8 data	
8:00am 8:30am 8:50am 9:10am 9:30am	Social Dinner to for 8 MAY THURS 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min} Jeffrey Masek, NASA GSFC {20 min}	Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy using ICESat-2 and Landsat 8 data together to characterize vegetation	
8:00am 8:30am 8:50am 9:10am 9:30am 9:50am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min} Jeffrey Masek, NASA GSFC Yanel Discussion/	Image: Second state Image: Second state Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy using simulated ICESat-2 Lidar data Using ICESat-2 and Landsat 8 data together to characterize vegetation ng Break	
8:00am 8:30am 8:50am 9:10am 9:30am 9:50am 10:20am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min} Jeffrey Masek, NASA GSFC {20 min} Open discussion – Identify potentic	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy using simulated ICESat-2 Lidar data Using ICESat-2 and Landsat 8 data together to characterize vegetation ng Break Audience Discussion <i>ial collaborations and opportunities</i>	
8:00am 8:30am 8:30am 9:10am 9:30am 9:50am 10:20am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min} Jeffrey Masek, NASA GSFC {20 min} Deffrey Masek, NASA GSFC {20 min} Open discussion – Identify potent (Molly Brown Amy Neuron	Image: Second state in the second s	
8:00am 8:30am 8:50am 9:10am 9:30am 9:50am 10:20am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min} Jeffrey Masek, NASA GSFC {20 min} Open discussion – Identify potent. (Molly Brown, Amy Neuer Sean Healey Jeffrey Masek, N	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy using simulated ICESat-2 Lidar data Using ICESat-2 and Landsat 8 data together to characterize vegetation ng Break Audience Discussion <i>ial collaborations and opportunities ischwander, Warren Cohen, Vancy Glenn & Birgit Peterson</i>	
8:00am 8:30am 8:50am 9:10am 9:30am 9:50am 10:20am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min} Jeffrey Masek, NASA GSFC {20 min} Mornin Panel Discussion/A Open discussion – Identify potent. (Molly Brown, Amy Neuer Sean Healey, Jeffrey Masek, N	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy using simulated ICESat-2 Lidar data Using ICESat-2 and Landsat 8 data together to characterize vegetation ng Break Audience Discussion <i>ial collaborations and opportunities nschwander, Warren Cohen, Nancy Glenn, & Birgit Peterson</i>	
8:00am 8:30am 8:30am 9:10am 9:30am 9:50am 10:20am 11:20am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min} Jeffrey Masek, NASA GSFC {20 min} Open discussion – Identify potent. (Molly Brown, Amy Neuer Sean Healey, Jeffrey Masek, M Tom Neumann & Mike Jasinski, ICESat-2 Mission Team	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy using simulated ICESat-2 Lidar data Using ICESat-2 and Landsat 8 data together to characterize vegetation ng Break Audience Discussion <i>ial collaborations and opportunities nschwander, Warren Cohen, Nancy Glenn, & Birgit Peterson</i> • Review Tutorial objectives & successes • Identify common themes from Tutorial	
8:00am 8:30am 8:30am 9:10am 9:30am 9:50am 10:20am 11:20am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min} Jeffrey Masek, NASA GSFC {20 min} Open discussion – Identify potent. (Molly Brown, Amy Neuer Sean Healey, Jeffrey Masek, N Tom Neumann & Mike Jasinski, ICESat-2 Mission Team	Image: Second state in the second s	
8:00am 8:30am 8:30am 9:10am 9:30am 9:50am 10:20am 11:20am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min} Jeffrey Masek, NASA GSFC {20 min} Open discussion – Identify potent (Molly Brown, Amy Neuer Sean Healey, Jeffrey Masek, N Tom Neumann & Mike Jasinski, ICESat-2 Mission Team	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy using simulated ICESat-2 Lidar data Using ICESat-2 and Landsat 8 data together to characterize vegetation ng Break Audience Discussion <i>ial collaborations and opportunities uschwander, Warren Cohen, Vancy Glenn, & Birgit Peterson</i> • Review Tutorial objectives & successes • Identify common themes from Tutorial • Mission and Early Adopter timeline • Identify relevant 2014 ROSES	
8:00am 8:30am 8:30am 9:10am 9:30am 9:50am 10:20am 11:20am	Social Dinner to for 8 MAY THURS Registration and Coffee Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {20 min} Nancy Glenn, Boise Center Aerospace Laboratory {20 min} Lynn Abbott, Virginia Polytechnic Institute and State University {20 min} Jeffrey Masek, NASA GSFC {20 min} Open discussion – Identify potent. (Molly Brown, Amy Neuer Sean Healey, Jeffrey Masek, N Tom Neumann & Mike Jasinski, ICESat-2 Mission Team {20 min}	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy using simulated ICESat-2 Lidar data Using ICESat-2 and Landsat 8 data together to characterize vegetation ng Break Audience Discussion <i>ial collaborations and opportunities nschwander, Warren Cohen, Nancy Glenn, & Birgit Peterson</i> • Review Tutorial objectives & successes • Identify common themes from Tutorial • Mission and Early Adopter timeline • Identify relevant 2014 ROSES solicitations	
8:00am 8:30am 8:30am 9:10am 9:30am 9:50am 10:20am 11:20am	Social Dinner to for 8 MAY THURSRegistration and CoffeeVanessa Escobar, ICESat-2Applications Deputy Coordinator{20 min}Registration Deputy Coordinator{20 min}Nancy Glenn, Boise Center AerospaceLaboratory{20 min}Lynn Abbott, Virginia PolytechnicInstitute and State University {20 min}Jeffrey Masek, NASA GSFCQuin}Open discussion – Identify potent(Molly Brown, Amy Neuer Sean Healey, Jeffrey Masek, MTom Neumann & Mike Jasinski, ICESat-2 Mission Team{20 min}Vanessa Escobar{20 min}	ollow Poster Session DAY Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program Improved terrestrial carbon estimates with semiarid ecosystem structure Detection of ground and top of canopy using simulated ICESat-2 Lidar data Using ICESat-2 and Landsat 8 data together to characterize vegetation ng Break Audience Discussion <i>ial collaborations and opportunities ischwander, Warren Cohen, Nancy Glenn, & Birgit Peterson</i> • Review Tutorial objectives & successes • Identify common themes from Tutorial • Mission and Early Adopter timeline • Identify relevant 2014 ROSES solicitations Closing Remarks & Announcements	